<
 

                                                                

                          
                        Klik hier om naar index droomvissen te gaan
 
Needlefish/Naaldvissen/Gepen    soort 
 

Needlefish/Naaldvissen/Gepen
Behoren tot de familie van de Belonidea
die 34 soorten heeft die zijn onderverdeeld in 10 geslachten waartoe ook onze eigen geep behoort.  In het Grieks betekent 'Belone' 'naald'.
Het zijn visetende vissen voornamelijk geassocieerd met ondiep zeewater, in de nabijheid van riffen en aan het oppervlak in open zee. Afhankelijk van de soort komen ze zowel in zee, brak en zoetwater voor.
Ze zijn langwerpig en hebben een lange, smalle bek vol scherpe tanden. De naam geep werd oorspronkelijk alleen gebruikt voor de Europese soort Belone belone en pas later ook toegepast bij andere soorten.
Hieronder enkele soorten die ik tot nu toe wist te vangen.  

Mexican needlefish/Tylosurus crocodilus fodiator
Max. lengte/gewicht: 134 cm/9.86 kg.
Leefgebied/gedrag: Tropisch. Oost centrale Päcific: golf van Californie tot Panama inbegrepen Cocos eilanden. Gewoonlijk in kustwateren maar soms verder in zee. Vaak in grote scholen.
Voed zich hoofdzakelijk met kleine vis.
Eigen vangst Costa rica tijdens het trollen met een zinkende Rapala van 15cm.
  

Flat needlefish/Ablennes hians/Groene geep        
Max. lengte/gewicht: 140cm/4.8kg. 
Leefgebied/gedrag: Oceaan en brakwater. Wereldwijd in tropische en warme gematigde wateren. Soms in grote scholen. In de nabijheid van riffen. Voedsel: hoofdzakelijk kleine vis.
Eigen vangsten: Egypte rode zee 04/2007.  India Andaman eilanden
  
 


Reef needlefish/Strongylura incisa       
Max. lengte/gewicht: 100cm/4.8kg.
Leefgebied/gedrag: Subtropische wateren. riften, oceaan en brakwater. Indo-Pacific.
Eigen vangsten: Madagaskar 04/2012 aan een bonitobuikje trollend.
 

Vistechniek algemeen
 
De vistechniek is identiek aan deze van onze inlandse geep. Zie daar voor uitgebreidere vistechnieken.
Hier een kort overzicht:

Vissen met kunstaas: Vanaf de kant is deze methode iets moeilijker, omdat dan vaak verre worpen noodzakelijk zijn. Als kunstaas gebruik je liefst slank kunstaas. Sneldraaiende spinnertjes en lepels maar ook pluggen en poppers.
Vissen met een reepje vis: Deze manier is nog succesvoller dan kunstaas en laat ook verdere worpen toe. Op een haak nr1 tot 3 aan een onderlijn van ongeveer 1 meter, prikt men een visfladdertje tot 10 cm. De onderlijn verbind men met de hoofdlijn doormiddel van een speldwartel. Op de hoofdlijn komt een rolloodje dat zwaar genoeg moet zijn om er voldoende afstand mee te werpen, maar toch licht genoeg om het aas redelijk dicht onder het oppervlak te kunnen binnenvissen.
Vissen met de geepdobber: Zeker als het wat harder waait is deze methode het meest gebruikt. 
 

 

Zie andere VB. bij lijnmontages
 (Klik op de afbeelding voor een vergroting)  
Aanslaan/dril/landing:
Een aanbeet op een dobber uit zich  door het wegduiken van de dobber, maar ook door het over het water wegzeilen of door een opsteker. Na de aanbeet wacht je nog enkele tot 10 seconden voor het zetten van de haak. De geep heeft het aas immers dwars in de bek en begint pas daarna te slikken. Kunstaas vissers daarentegen voelen de aanbeet.
Direct na de aanslag probeert de vis te ontkomen, waarbij hij met sprongen op het oppervlak danst. Eenmaal het grootste geweld voorbij kan men de vis rustig binnendraaien. 
Extra tips: Gepen worden alleen overdag gevangen. Wees voorzichtig bij het aanpakken van de vis, deze spartelt immers wilt en een prik van de bek is daarbij vlug opgelopen. Gebruik een onthaaktang, want het is vrijwel onmogelijk de haak met de vingers uit de harde bek te verwijderen. Gepen kan je niet in een leefnet bewaren, dus dood je ze onmiddellijk na de vangst.

Voor meer uitleg, zie Geep

 

Links naar Video's Youtube
https://youtu.be/-IJ3vIqNCeA
https://youtu.be/ICmD5ucQOHk
 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.